Koronavirus Jatkaa Leviämistä

Koronavirus on alkanut levittäytymään yhä laajemmalle alalle Kiinan Wuhanista. Viimeisimpien tietojen mukaan Etelä-koreassa on todettu 800 koronavirusta kantava ihmistä. Etelä-korean korkealuokkaisen terveydenhoidon tason huomioiden tieto on hälyttävä. Virus on selvästi hyvin tarttuva.

Italia Pahin Tautipesäke Euroopassa

10 päivää sitten Italiassa oli todettu kolme tautitapausta, nyt tartunnan saaneiden lukumäärä on noussut jo 152.

Suomessa Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos (THL) tuntuu ottavan koko Koronavirus asian kovin kevyesti. On hyvä muistaa, että esimerkiksi Finnairilla on kaksi päivittäistä lentoa Helsinki-Vantaan ja Milanon välillä. Kunnollinen varautuminen on aina järkevää ja erittäin suotavaa.

Suomessa ei tunnuta ymmärrettävän, että esimerkiksi Italiassa on paljon haja-asutusta, elämää on siis hyvin paljon kaupunkien ulkopuolella.

Ystäväni on parasta aikaa mökillään Comojärvellä, Lombardiassa. Hänen mukaansa ihmiset ovat rauhallisia ja pysyttelevät kotioloissa. Pidempää säilytystä kestäviä elintarvikkeita varastoidaan. Naapurikylässä pormestarin käskymuotoisella ohjeella on päiväkodit ja koulut suljettu ja kokoontumiset peruttu. Töissä käydään toistaiseksi normaaliin tapaan. Tapaamisia on muutettu pidettäväksi sähköpostitse ja esimerkiksi WhatsApp ryhmissä jaetaan hyviä toimintaohjeita tartuntaa epäiltäessä. ‘

Mitä tekee Suomi?

THL tuntuu nukkuvan “ruususen unta” ja koko tilanteen vakavuutta ei tunnuta ymmärrettävän riittävän hyvin. Ongelma esille ja ihmisille selkeät ja hyvät toimintaohjeet. Se on viranomaistahojen tehtävä.

Koronaviruksen Oireet

kuume, yskä, nuha, kurkkukipu, lihassärky ja päänsärky

Osa potilaista tarvitsee tehohoitoa. Olemassa oleva perussairaus kuten diabetes, korkea verenpaine tai sydän- ja verisuonitauti ilmeisesti heikentävät kehon kykyä puolustautua virukselta.

Tarttuminen

Koronavirus tarttuu ihmisestä ihmiseen hengitysteitse a eritteiden välityksellä joko ilman tai pintojen kautta. Tartunta on mahdollinen myös ulosteesta. 

Miten koronavirus todetaan?

Koronavirus osoitetaan hengitystie-eritenäytteestä molekyylibiologisilla menetelmillä. Myös antigeeninosoitustestejä on käytössä.

Koronavirusinfektion hoito?

Koronavirusinfektioon ei ole lääkitystä, vaan hoito on oireenmukaista. 

Lähde: THL ja Apteekkarit

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.