Bernien Suuri Suunnitelma – Lisää Veroja

Senaattori Bernie Sanders on paljastanut suuren suunnitelmansa. Sandershan on luvannut, että jos hänestä tulee Yhdysvaltojen seuraava presidentti hän mm. takaa kaikille lapsille ilmaisen päivähoidon, yliopistoista, julkisista collegelaitoksista ja kauppakouluista lukukausimaksuista vapaita. Hän on myös luvannut nollata kaikki opintolainat seuraavan 10 vuoden aikana. Bernie lupaa myös kaikille katon pään päälle. Kuulostaa fantsulta. Tämä lupauslista varmasti viekottelee opiskelijoita ja ylipäätänsä nuoria.

Mistä rahat?

Mistä ihmeestä Bernie aikoisi taikoa rahat kaikkeen ilmaiseen kivaan? Tietenkin nostettaisiin veroja ja tuotaisiin käytäntöön uusia veroja! Siis, aitoa sosialismia kerrassaan.

Osakesijoittamiseen kohdistettaisiin veroja seuraavasti. 0,5 prosentin vero jokaista 100 dollarin arvoista osakeomistusta kohti. 0.1 prosentin vero per oblikaatiosijoitus, ja 0.005 prosenttia per johdannaiskauppa.

The National Review on laskenut mitä Bernien “suuri suunitelma” tarkoittaisi riihikuivana rahana sijoittajille. Se tarkoittaisi 25 dollarin liittovaltiolle per jokainen 5,000 dollarin arvoinen sijoitus osakkeisiin – viisin kertainen maksu verrattuna siihen mitä verkossa toimivat osakesijoitusalustat veloittavat tällä hetkellä. Onko yllätys, että piensijoittajat kärsivät tästä huomattavasti? Entä onko Sanders huomioinut tämän vaikutuksen amerikkalaisten eläkesäästöihin, koska kansalaisten eläkesäästöt tulevat rahastoista, joilla on tarkoitus kerryttää varoja eläkkeisiin. Sosialisti Bernie ei siis oikeasti ole pienen ihmisen asialla.

Kaikille katto pään päälle maksaisi 10 vuoden aikana 2,5 triljoonaa dollaria. Tämä rahoitettaisiin Bernien suunnitelmassa verottamalla rikkainta 10 prosenttia väestöstä varallisuusverolla. Suunnitelman mukaan tällä nyhdettäisiin 4.35 triljoonaa dollaria. Niin ikään ilmainen päiväkoti ja esikoulu kaikille perheille maksettaisiin kaikkein rikkaimmilta amerikkaisilta, eli 0,1 prosentilta väestöstä. Tällä pitäisi saada kasaan yli 4 triljoonaa dollaria.

Tässä kohtaa voi sanoa, että Sandersin suunnitelma ei huomioi esimerkiksi osakemarkkinoiden vaihtelevuutta. Sandersin laskelmat perustuvat huippukauden lukuihin. Entä kun tulee taantumajakso Bernie? Onko kukaan kuullut koskaan puhuttavan syklistä taloudessa? Suunnitelmassa ei huomioida myöskään sitä, että aivan takuulla ihmiset ja yritykset siirtäisivät varoja muualle turvaan Bernieltä.

Kansallinen Varallisuusrekisteri

Kunnon sosialistina Bernie tietenkin perustaisi kansallisen varallisuusrekisteri. Ei kai mallia ole haettu suomalaisilta sosialisteilta? IRS:ta velvotettaisiin suorittamaan verostarkistus 30 prosentille rikkaimmpaan 1 prosenttii kuuluvista ja 100 prosentille kaikkein rikkaimpaan 0,1 prosentin porukkaan kuuluville. 40 prosentin vero lätkäistäisiin kaikille alle yhden miljardin arvon omaaville ja 60 prosentin vero yli miljardin dollarin arvon omaaville henkilöille, jotka koittaisivat siirtää varoja maan ulkopuolelle. Kenen teesejä tämä muistuttaakaan? Herran nimeltä Vladimir, Vladimir Putin.

Uusi “yhdenmukaisuusvero” lätkäistäisiin kaikille vähintään 50 prosenttia keskivertotyöntekijäänsä enemmän ansaitseville toimitusjohtajille. Tällä kustannettaisiin erääntyvässä olevia hoitokuluista olevia velkoja.

Sandersin uusi “upea” Green plan (vihreä suunnitelma) toisi kuulemma 20 miljoonaa uutta työpaikkaa ja 2,3 triljoonaa uusina tuloverotuloina. Suunnitelma ei kuitenkaan kerro konkretiaa, kuinka nämä työpaikat syntyisivät? Taikaseinä, pilvitiputus?

Ilmastonmuutoksen ehkäisy toisi Sanderisin mukaan 2,9 triljoonan dollarin säästöt seuraavan 10 vuoden aikana ja 70,8 triljoonan dollarin säästöt yli 80 vuoden aikana.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.