Huono, Huonompi, Surkea

Demokraattien esivaalien Las Vegasin väittelytilaisuus torstaina 20.2. tarjosi jälleen viihdettä mutta yhtään todellista presidentti Donald Trumpin haastajaa kisassa jäljellä olevasta kuusikosta on hyvin vaikeaa nähdä.

Paras Anti

Väittelyn paras anti nähtiin heti alkupuolella, kun pormestari Pete Buttigieg ruoti Bidenia ja Sandersia. Buttigieg vakuutti tällä kertaa parhaiten, mutta ollaan realistisia. Yhdysvallat tuskin on valmis valitsemaan homoseksuaalia presidentiksi. Kuitenkin juuri Buttigiege loisti kuusikosta parhaiten nokkelilla heitoilla. Hän myös tuntuu olevan kuusikosta ainoa, jonka ei tarvitse huutaa omaa sanomaansa, hän ei myöskään ole osoittanut toistaiseksi mitään hermostumisen merkkejä toisin kuin kaikki muut. Normaali puheääni jotenkin vetoaa.

Heti väittelyn alkuosassa nähtiin Buttigiegen parhaimmistoa,

“Meidän täytyy herätä puolueena. Meidän olisi pitänyt herätä kaksi viikkoa sitten Super Tiistain jälkeen.”

Michael Bloomberg ja Bernie Sanders ovat Buttigiegen mielestä kaksi eniten ihmisiä kahtia jakavat ehdokkaat.
Buttigieg jatkoi.
“Useimmat Amerikkalaiset eivät näe mihin he oikein sopivat, jos heidän pitää valita sosialistin, joka ajattelee, että kapitalismi on kaiken paha alku ja juuri, ja miljardöörin välillä, joka ajattelee, että raha on kaiken vallan alku ja juuri. Laitetaan eteenpäin joku, joka elää ja työskentelee keskilännen teollistuneessa kaupungissa. Laitetaan eteenpäin joku, joka on oikeasti demokraatti! Meidän ei pitäisi joutua valitsemaan yhden kandidaatin välillä, joka haluaa poltaa tämän puolueen alas ja toisen kandidaatin välillä, joka haluaa ostaa tämän puolueen ulos.” Buttiegieg tienasti huimat ablodit tällä ulostulolla.

Surkein

Miljardööri Michael Bloomberg oli illan ehdottomasti surkein ilmestys. Hänen takeltelevat vastauksensa mm. naistyöntekijöiden seksusaalisesta ahdistelusta ja heidän hiljaiseksi pakottamisesta salassapitosopimuksilla saivat Bloombergin takkuilemaan tavallistakin pahemmin. Sen sijaan, että on sijoittanut miljoonia “hienoihin” mainoksiin, Bloombergin olisi kannattanut palkat hyvä puhe – ja esiintymisvalmentaja, sillä jopa kotoisessa “Kanki Kaikkosessakin” on huomattavasti enemmän särmää ja otetta kuin Bloombergissä.

Kiiluvat silmät

Kuka muistaa kuinka Biden käyttäytyi hyökkäävästi ja töykeästi omaa kannattajaansa kohtaan aiemmin tänä vuonna tämän esittäessä kysymyksen? Väittelyjä seuratessa tulee eittämättä mieleen kysymys, osaako Biden puhua normaalilla äänellä? Biden, on ehdottomasti paljon ääntä, vähän konkretiaa ja tuloksia. Hän lähinnä koittaa ratsastaa Barack Obaman periodillaan.

Harmaa Klobuchar

Minnesotan senaattori Amy Klobuchar ei ollut pelkästään väsyneen ja hermoromahduksen partaalla killuvan oloinen vaan joutui pahemman kerran naurunalaiseksi, kun kyselijä paneelissa ollut nainen toi esille ettei Klobuchar ollut tiennyt kysyttäessä edes Meksikon presidentin nimeä (Andrés Manuel López Obrador ). Iloisen sininen asu ei pelastanut Klobucharia. Moiselle esityksellä ei pärjättäisi presidentti Donald Trumpia vastaan. Luultavasti jo ennen puoliväliä debatissa Trumpin kanssa Klobuchar romahtaisi tyystin. Klobuchar tuskin saa kovin paljon sympatioita Meksikolaisia huumekartelleja paapovasta asenteestaan. Klobuchar tuomitsi jyrkin sanoin Buttigiegen ehdotuksen, että Meksikolaiset huumekartellit tulisi luokitella terroristijärjestöiksi.

Koominen Warren

Elizabeth Warrenilla on muutama hyvä heitto, etenkin Bloombergin hän onnistui ahdistamaan hauskasti kulmaan kuin huippu nyrkkeilijä konsanaan ja sitä oli hauska seurata mutta muutoin sisällön puolesta Warren ei vakuuta.

Sekopäinen Setä

Kisan kärkipaikkaa pitää senaattori Bernie Sanders, avoimen sosialistinen ja antikapitalisti. Sanders ja Biden ovat tietyssä mielessä kuin kaksi marjaa. Molemmat huutavat paljon ja käyttäytyvät kuin vodkahuurussa heiluvat “huru-ukot” punaisella torilla. Sekopäinen setä olemus ja käytös eivät vakuuta.

Hymyilevä Pete

Jos Pete Buttigieg ei olisi homoseksuaalisi, hänellä olisi jotain mahdollisuuksia. Yhdysvallat eivät ole kuitenkaan nähnyt edes ensimmäistä naispresidenttiä. Esiintymisensä puolesta Buttigieg kuitenkin on ehdottomasti demokraattien kuusikon ylivoimaisesti paras. Hyvä käytös saa ehdottomasti sympatiapisteitä ja hän antaa kieltämättä ehdokkaista luotettavimman ja tasapainoisimman vaikutelman. Jatkuva vetoaminen hänen keskiluokkaiseen taustaansa ja asumiseen keskilännessä kuitenkin alkaa olla väsähtynyt fraasi. Buttigiegen tulisi keksiä jotain uutta ja nasevaa.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.