Kunnioitettu, Vihattu, Ihailtu, Kiven Kova – Roger Stone

“Olen Roger Stone. Olen provokaattori.” – näin kuvaa Roger Stone itseään. Stone on kymmenen presidenttikampanjan läpi käynyt poliittisen vaikuttamisen veteraani, lobbari ja räväkkä puhetta kaihtamaton mies. Stone syntyi 1952 Norwalkissa, Connecticutissa ja varttui Lewisborossa, New Yorkissa. Stonen isä oli kaivoporari ja yrittäjä ja hänen äitinsä pyörittäessä ajalle tyypillisesti kotia.

Disinformaation Voima

Stone innostui poliitikasta jo nuorena. 10-vuotiaana alakoululaisena Stone tajusi omien sanojensa mukaan disinformaation voiman. Alakoulu järjesti “mock-up” presidentinvaalit 1960. 1960 presidentinvaaleissa olivat vastakkain demokraattien John F. Kennedy ja republikaanien Richard Nixon. “Kennedyn tukka näytti hänestä paremmalta ja hän oli katolinen ja perheemme oli katolinen tosin vanhempani olivat republikaaneja. Joten päätin kannattaa Kenndyä.” sanoo Stone.
Mock-up vaalien alla nuori Stone kiersi sanomassa kouluruokalan jonossa oleville oppilaille, että “kuule, Nixon on ehdottanut lauantaita koulupäiväksi.” Mock-up” vaalit pidettiin ja Kennedy voitti ne mennen tullen.

Vapaaehtoinen

1964 tuolloin 12-vuotias Stone osallistui lapsivapaaehtoisena republikaanien esivaaleissa Barry Goldwaterin kampanjatyöhön. Hän oli niin innoissaan mukana olosta vaalityössä, että kantoi vielä kaksi viikkoa vaalien jälkeen Goldwater rintanappia.

Poliitikan Taustavaikuttajan Ura Alkaa

Stonen politiikan taustavaikuttajan uran voi katsoa toden teolla alkaneen 1972. Tuollon Stone opiskeli George Washingtonin yliopistossa ja Bart Porter Richard Nixonin kampanja-avustaja vaikuttui nuoren Stonen kyvyistä, että pyysi tämän töihin Nixonin uudelleen valitsemista ajavaan kampanjaan. Stone jätti opinnot ja heittäyi poliittiseen työhön täysin rinnoin.

Stonen tehtäviin Nixonin kampanjan puolesta kuului mm. lahjoittaa rahaa Nixonin republikaanikilpakumppanin Pete McCloskeyn kampanjaan Nuorten Sosialisten Alliansin nimissä. Tekemästään lahjoituksesta saadun kuitin Stone kiikutti sanomalehti Union Leaderille. “Päivisin työskentelin Nixon kampanjassa ja öisin harjoitin mustaa taidetta pyrkien sabotoimaan vastustajan kampanjaa.” Naurahtaa Stone. Nixonin lähimmät ihmiset olivat erittäin otettuja Stonen kyvyistä ja hänen uransa oli hyvässä nosteessa.

WatergateSkandaali

Se pieni rahalahjoitus. Kun Watergate – skandaali oli kuumimmillaan, koputettiin Stonen kotiovelle eräänä päivänä. Senaatin Watergate Komitean edustajat halusivat myös nuoren Stonen kuultavaksi. Stone oli nuorin Watergate skandaalin tutkinnassa kuultu henkilö. Stonen nimi oli myös mainittu listalla, jossa oli nimettty salaisesta rahastosta korvauksia saaneita henkilöitä ja summa, jonka nämä olivat saaneet. Stonen kohdalla luki 15,000. Hän oli listan alapäässä. Stone kertoo, että hänen vanhempansa olivat shokissa kuultuaan tv:stä, että heidän poikansa nimi on mainittu Watergate – skandaalin yhteydessä. “Minä ajattelin, että se on tosi coolia”. Sanoo Stone naurahtaen.

Nixonin erottua, Stone meni tekemään töitä Bob Dolelle, mutta sai tämän leivistä myöhemmin potkut toimittajan äkättyä hänet Nixonin aikaiseksi “likaisten temppujen tekijäksi”.

NCPAC

1975 Roger Stone oli perustamassa NCPAC:a, tuttavallisesti “nick-packia”. Nick-packin tarkoitus oli järjestellä konservatiivisille ehdokkaille tukea kehittämällä markkinointikoneisto näiden hyväksi.

1976, Stone osallistui Ronald Reaganin kampanjaan mutta sillä kertaa Gerald Fordista tuli republikaanien presidenttiehdokas ja myös Yhdysvaltain presidentti.

Seuraavana vuonna Stonesta tuli Nuorten Republikaanien johtaja, hänen ystävänsä ja tulevan liikekumppanin Paul Manafortin toimiessa hänen kampanjapäällikkönä.

Ronald Reaganin Kampanja

1980 Stone työskenteli ansiokkaasti republikaanien presidenttiehdokkaan Ronald Reaganin vaalikampanjassa. Stonella voi sanoa olleen merkittävä rooli republikaaneja lähellä olevien demokraattisten äänestäjien tunnistamisessa, strategian laatimisessa ja kampanjoinnissa. Kuten tunnettua, Reaganista tuli presidentti ja Stonen poliittisen taustavaikuttajan maine kasvoi entisestään.

Voitokkaan presidentinvaalin jälkimainingeissa Stone perusti yhdessä ystävänsä Paul Manafortin ja Charlie Blackin kanssa politiikan konsultti- ja lobbausfirman Black, Manafort & Stone. Firma oli ensimmäinen merkittävä lobbarifirma Washington D.C.ssä ja sai ison “sulan hattuunsa”, kun Reagan valittiin uudelleen presidentiksi 1984. Lee Atwater liittyin kolmikon firmaan vuonna 1985. Firman nimi muutettiin presidentin vaalien jälkeen Black, Manafort, Stone jaKelly

Maine Kasvaa

1980-luvulla Nelikon firman ahkeroi tekemällä toimeksiantoja mm. Zairen diktaattori Mobuto Sese Sekolle, Tosin monelta Stonen vastustajalta jää mainitsematta, että Yhdysvallat tuki avoimesti Sese Sekon hallintoa mm. Nixonin, Fordin ja Reaganin voimin. Nelikko teki toimeksiantoja myös Filippiinien presidentille Ferdinand Marcosille.

Poliitikkojen ohella firma tarjosi palveluitaan media moguli Rubert Murdochin News Corpille, The Tobacco Institutelle ja Donald Trumpille.

1990-luvulla Stone oli mukana muutamassa huonosti sujuneessa vaalikampanjassa ja ryhtyi tekemään töitä kiinteistömoguli Donald Trumpille.

Seksiskandaali Joka Muutti Uran

1996 Stone liittyi senaattori Bob Doylen presidentinvaalikampanjaan. Hän joutui kuitenkin eroamaan Doylen kampanjasta The National Enquiren tehtyä jutun toimittajan nähtyä Stonen ja hänen toisen vaimonsa Nydia Bertran Stonen parinvaihtohtoilmoituksen. Aikansa välteltyään totutta, Stone myösi lopulta ilmoituksen olleen aidon.

2000

Vuonna 2000 Roger Stone työskenteli Donald Trumpille tämän ollessa aikeissa asettautua libertaarien presidenttiehdokkaaksi. Yleisesti arvellaan tämän olleen juonen viedä republikaaneista libertaarien ehdokkaaksi loikanneen Pat Buchanin kannatus olemattomaksi ja ajaa libertaarit kaaoksen valtaan. Buchanin ehdokkuus katsottiin republikaaneissa uhkaksi George W. Bushin mahdollisuudella tulla valituksi presidentiksi. Donald Trump ei lopulta lähtenyt libertaarien ehdokkaaksi lainkaan vaan jatkoi kiinteistöbusineksiään.

Stonen isoksi katsotaan George W. Bushin valinta Yhdysvaltain 43:ksi presidentiksi. Brooks Brothers riot (mellakka), jonka republikaanikannattajat järjestivät Floridassa on jäänyt historiaan melkoisena jännitysnäytelmänä. Demokraatit väittävät republikaanien estäneen näin demokraattien Al Goren tulemisen valituksi Yhdysvaltain presidentiksi painostamalla keskeyttämään äänten uudellen laskennan. Republikaanit puolestaan sanovat puolustaneensa demokratiaa ja rehtiä vaalitapaa.

2002 Stone palkattiin liikemies Thomas Golisanon kampanjaan, tämän pyrkiessä New Yorkin osavaltion kuvernööriksi.

2004 Stone oli neuvonajantaja demokraattien Al Sharptonille demokraattien esivaaleissa.

2007 Stone oli senaatissa olevien republikaanien johtajan Joseph Brunon tärkeä neuvonantaja. Bruno tuomittiin liittovaltion toimesta korruptiosta 2009 mutta tuomio lopulta kumottiin.

Tammikuussa 2008 Stone perusti Hillary Clintonin vastaisen Citizens United Not Timid ryhmän.

2010 Manhattanin Madamena tunnettu Kristin Davis palkkasi Stonen kampanjapäälliköksi Davisin pyrkiessä New Yorkin kuvernööriksi libertaarien ehdokkaana. Davis tuli kuuluisaksi pyöritettyään prostituutiopalveluja hienostoasiakkaille. Davisin pyörittämä palvelu on kertonut tarjonneensa prostituutiopalveluja mm. entiselle New Yorkin kuvernöörille Eliot Spitzerille, baseball tähti Alex Rodriguezelle ja jalkapallotähti David Beckhamille.

2012 Stone kertoi julkisuudessa vaihtaneensa republikaaneista libertaaripuolueeseen. Samana vuonna hän työskenteli entisen Uuden Meksikon osavaltion kuvernöörin Gary Johnsonin presidentinvaalikampanjassa,

Stone toimi Donald Trumpin presidentinvaalikampanjassa neuvonajantajana mutta jätti kampanjan elokuun 8.päivänä 2015 erimielisyyksien vuoksi. Stone väittää hänen eronneen itse ja Trump puolestaan on sanonut erottaneensa Stonen. Selkkauksesta huolimatta Stone on säilynyt Trumpin vankkumattomana tukijana.

Seuraavassa Roger Stonea käsittelevässä artikkelissa keskitytään Donald Trumpin presidenttikauden aikaisiin tapahtumiin.

Lähteet:

Roger Stone
Roger Stonen Viralliset sivut
Wikipedia

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply