Amy Klobuchar Loisti Demokraattien Väittelyssä

Demokraattien esivaalikandidaatit astuivat perjantai-iltana New Hampshiressä lavalle väittelemään paremmuudestaan. Esivaaleissa on tarkoitus löytää paras kandidaatti pistää kampoihin marraskuisissa presidentinvaaleissa istuvalle presidentille Donald Trumpille.

Toisten Heikkoudet

Väittelyssä kandidaaatit suomivat surutta toistensa “heikkoja” puolia. Entinen varapresidentti Joe Biden oli sitä mieltä, että “presidentti Trump tulee “eimaamaan demokraattien ehdokkaan, olipa tämä kuka tahansa. Jokaisella kandidaatilla on varmasti oma leimansa.”

Buttigiegia Arvosteltiin Liian Kokemattomaksi

Pete Buttigieg oli kovan “tulituksen” kohteena kokemattomuudestaan. Kaikki hänen kilpakumppaninsa nostivat 38-vuotiaan Buttigiegin kokemattomuuden esille. Obaman hallinnon aikainen varapresidentti Joe Biden kehui omia saavutuksiaan Obaman hallinnon kaudelta, mm taloutta ja työtä naisten puolesta.

Miljardööri Tom Steyer arveli ettei Buttiegiegista ole voittamaan debaattia presidentti Trumpia vastaan. Steyer painotti ettei Donald Trumpia voiteta esittelemällä parempi terveydenhoitosysteemi, “kaikki täällä olevat ehdokkaat ovat miljoona kertaa parempia kuin Donald Trump”, Steyer hehkutti. “Trump on kuitenkin lyötävä väittelyssä ja talouskysymyksissä.”

Buttigieg grillattiin hänen pormestarikaudellaan rumentuneista mustien huumepidätyksistä.

Steyer korosti, että tasa-arvosta ei voi edes keskustella mikäli ei keskustella roduista, vaan lakaistaan asia maton alle.

Buttigieg puolestaan sanoi, että hän tulee voittamaan Donald Trumpin, koska hän itse asuu keskilännessä keskiluokkaisella alueella ja tietää mitä keskiluokkaa haluaa toisin kuin Trump.

Biden epäili vahvasti, ettei Buttigieg saisi riittävästi kannatusta vähemmistöjen keskuudessa.

Kuka on paras sosialisti?

New Hampshiren illassa nähtiin ja kuultiin kaiken muun ohella kinaa siitä kuka on porukan paras sosialisti. senaattori Bernie Sanders selitti, “ettei ole mitään väliä mitä Donald Trump sanoo, koska hän valehtelee koko ajan ja tulee joka tapauksessa hyökkäämään demokraattien ehdokasta vastaan olipa tämä kuka tahansa.

Minnesotalainen senaattori Amy Klobuchar pyrki ottamaan hajurakoa senaattori Sandersiin, argumentoimalla hänen pystyvän voittamaan Sandersia paremmin maltillisia äänestäjiä.

“Olen ainoa tällä lavalla, joka on toistuvasti, ei kerran tai kaksi vaan kolme kertaa voittanut punaisissa vaalipiireissä”. Klobuchar vetosi myös New Hampshirelaisten tunteisiin vakuuttamalla tuovansa Franklyn D. Rooseveltin kaltaisen empatian takaisin Valkoiseen Taloon. Klobuchar hänellä olevan vahvat meriitit ihmisten puolesta taistelemisessa.

Senaattori Elizabeth Warren, joka näkyvästi kampanjoi olevansa vastavoima miljardööreille, sanoi ettei kenenkään pitäisi pystyä ostamaan itselleen ehdokkuutta, viitaten entiseen New Yorkin pormestariin Michael Bloombergiin, joka ei ollut paikalla New Hampshiressa vaan keskittyy Super Tiistaihin. Warren sanoi, että ensimmäinen asia asia mitä hän tekee, jos tulee valituksi presidentiksi, on uuden syytteen nostaminen Donald Trumpia vastaan. Mihin tavalliset kansalaiset unohtuivatkaan Elizabeth?

Kuten moni New Hampshiren lavalla ollut ehdokas itsekin tunnusti, on Donald Trumpin lyöminen kaikkea muuta kuin helppoa. Demokraattien talouspolitiikka ainakaan tuskin tulee vakuuttamaan kansalaisia, verojen nostaminen tuskin kuulostaa äänestäjille kovin hyvältä vaihtoehdolta.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply