Kuusi Uutta Maata Matkustuskieltolistalle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump päätti lisätä kuusi uutta maata matkustuskieltolistalle. Maat ovat Burma, Eritrea, Kirgizstan, Nigeria, Tansania ja Sudan. Matkustuskieltolistalla ovat entuudestaan Iran, Libya, Pohjois-Korea, Somalia, Syyria, Venezuela ja Yemen.

Kriitikot ovat kutsuneet matkustuskieltoa “muslimikielloksi”, koska Trump lupasi presidentinvaalikampanjassaan asettaa matkustuskiellon tietyille maille.

Burman, Eritrean, Kirgistanin ja Nigerian osalta rajoitukset koskevat maahanmuutto viisumeita, eli henkilöitä, jotka pyrkivät asumaan Yhdysvalloissa pysyvästi. Tansanian ja Sudanin osalta rajoitukset koskettavat monimuotoisuusviisumeja – eli arvontojen kautta myönnettäviä viisumeja. Viisumiarvontoja järjestetään vuosittain.

Alkuperäisellä kieltolistalla olevien maiden kansalaisille on rajoituksia sekä lyhytaikaisille viisumeiden että maahanmuuttoviisumien osalta. Kotimaan Turvallisuusviraston (DHS) johtaja Chad Wolf kertoi syitä miksi nyt kieltolistalle asetettujen maiden osalta rajoitukset ovat selvästi kevyempiä kuin alkuperäisellä listalla oleville maille.

“Nyt listalle listatut maat pyrkivät olemaan pääsääntöisesti yhteistyökykyisiä, haluavat toimia oikein suhteessa Yhdysvaltoihin, mutta useista syistä johtuen ovat epäonnistuneet noudattamaan vähimmäisvaatimuksia.”

Arvioinnissa käytetään kriteereinä kuinka maat jakavat passitietoja ja tietoja potentiaalisista turvallisuusriskejä aiheuttaviesta henkilöistä. Kriteereinä käytetään myös arvioita aiheuttavatko maat turvallisuusriskin terrorismin, laittoman maahanmuuton ja rikollisuuden muodossa.

Demokraattien senaattori ja puolueensa yksi presidenttiehdokasta paikasta kilpaileva Elizabeth Warren kutsui uusimpia kieltoja rasistiseksi, syrjiväksi ja kehoitti kongressia Ei Matkuskieltolain. Warren myös lupasi kumota matkustuskiellot heti ensimmäisenä päivänä, jos hänestä tulee presidentti.

Lue Senaatin puhemiehen Nancy Pelosin tiedote koskien hänen kannanottoaan presidentti Trumpin matkustuskieltopäätöstä.

Nancy Pelosin Tiedote Presidentti Trumpin Matkustuskieltopäätöksestä

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply