Brexit Astuu Voimaan Tänä Iltana

“Meidän aikamme on vihdoin koittanut”, kommentoi eräs brexitin puolesta äänestänyt englantilainen. 47 vuotta sitten Iso-Britannian liittyi EC:n jäseneksi (sittemmin Euroopan Unioni). Seitsemän vuotta sitten silloin Iso-Britannian pääministeri David Cameron lupasi kansalle kansanäänestyksen Brexitistä. 3½ myrskyisän käden väännön on miljoonien britannialaisten ja monen muunkin pitkä odotus täyttymässä. Iso-Britannian ero Euroopan Unionista astuu voimaan tänä iltana klo 23.00 Iso-Britannian aikaa, 01:00 Suomen aikaa.

Time Squarella järjestetään Brexitin voimaan tulon kunniaksi kansanjuhla alkaen klo 21:00. Tilaisuudessa kuullaan musiikkia ja puheita. Juhlassa tulee puhumaan mm. Brexitin luultavasti pitkäaikaisin arkkitehti Nigel Farage. Farage on kampanjoinut Unionin irtautumisen puolesta 27 vuotta.Uusi Alku

Brexitin voimaantuloa pidetään laajasti uuden alkuna ja sitä se onkin. Moni britti pitää 31.1.2020 päivämäärää uutena “itsenäisyyspäivänä”, päivänä jolloin maa sai takaisin itsenäisyytensä. “Ei enää koskaan toisen ikeen alle”, sanovat britit.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply