Useampi Demokraatti Harkitsee Syytteistä Luopumista – Donald Trumpin Virkasyyteoikeudenkäynti

Useat Demokraatit ovat avoimesti ilmaisseet harkitsevansa vakavasti syytteistä luopumista presidentti Donald Trumpia vastaan. Republikaanit puolestaan valmistelevat ärhäkkää B-suunitelmaa siltä varalta, että muutama republikaani sattuisi lipeämään kannattamaan lisätodistajien kuulemista virkasyyteoikeudenkäynnissä.

Mitch McConnel, senaatissa istuvien republikaanien johtaja ei ollut varma, että riittävä määrä republikaani ääniä saataisiin kasaan estämään lisätodistajien kuuleminen. Republikaaneilla on senaatissa 53 paikkaa Demokraattien 47 paikkaa vastaan. Lipeämiset voivat näin keikauttaa asioita vastustajan hyväksi.

Republikaanijohto informoi, että Republikaaneilla on harkinnassa kaksi vaihtoehtoista suunnitelmaa.

Toinen suunnitelmista pitää sisällään mm. haastaa Hunter Biden todistajaksi, mikäli Demokraatit päättävät kutsua entisen valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvonantajan John Boltonin todistajaksi. Hunter Biden on istunut merkittävällä yhtiön hallituspaikalla Ukrainassa toimivalla  Burisma Holdings kaasuyhtiössä.

Toinen suunnitelma on käyttää Valkoisen Talon veto-oikeutta evätä esimerkiksi John Boltonia todistamasta, mikäli Demokraatit päättäisivät kutsua tämän todistajaksi. Todistajan evääminen Boltonin tapauksessa perusteltaisiin kansallisen turvallisuuden piiriin kuuluvien asioiden julkisuuteen tulon estämiseksi.

Mielenkiintoiseksi asetelman tekee se, että useampi Demokraatti harkitsee vakavasti presidentin erottamisen ajamista, sillä kumpikaan syytteistä, vallan väärinkäyttö eikä kongressin toiminnan estäminen eivät ole liittovaltiollisia rikoksia. Demokraatti senaattoreista Joe Manchin, Doug Jones ja Kyrsten Sinema tuntuvat olevan sillä kannalla, että syytteistä pitäisi luopua.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply