Big Bong! 13 Päivää Brexitiin

31.1.2020 Iso-Britannian ero Euroopan Unionista astuu voimaan klo 23.00 sikäläistä aikaa. Viimeisen viikon aikana suurin puheenaihe Brexitin ympärillä on ollut soivatko Big Benin kellot Brexitin voimaanastumisen kunniaksi vai ei. Big Ben on parlamenttitalon ohella parasta aikaa remonttityömaana. Remontti ei tosin estänyt legendaarisen maamerkin kellon soittoa Uuden Vuoden yönä. Hintalappu £500,000 joka viralliselta taholta annettiin sille, että kellot voisivat soida Brexitin kunniaksi, on monissa herättänyt epäilyjä mitä lysti oikeasti maksaisi. Esimerkiksi konservatiivien kansanedustaja Mark Francois on sanonut epäilevänsä ettei £500,000 olisi todellinen hinta lystistä, vaan viranomaiset vetäisivät poskettoman summan hatustaan, koska eivät halua kellojen soivan.

Liikemies Arron Banks ja Leave Means Leave (lähteminen merkitsee lähtemistä) käynnisti kuluneella viikolla kansalaiskeräyksen, jotta kellot saataisiin soimaan historiallisen virstanpylvään merkiksi. Banks itse lahjoitti £50,000 keräykseen.

Ei Big Bongia!

Perjantain aikana vahvistui ettei Big Benin soittoa eli bongia tulla kuulemaan. Parlamenttitalon aukiolla on kuitenkin juhlat, musiikkia ja puheita tullaan kuulemaan. Tilaisuudessa tulee puhumaan mm. Iso-Britannian eroa vuosikymmeniä ajanut Brexitpuolueen perustaja ja Nigel Farage.

Kuninkaallinen Kriisi alá Meghan ja Harry

Kuunvaihteessa voimaan tulevan Brexitin ohella Iso-Britanniaa on puhuttanut viime kuukausina ja viikkoina Sussexin herttuan Harryn ja herttuattaren Meghanin aiheuttama kohu. Parialjakko tuli ulos tammikuun 8. ilmoituksella, että he aikovat astua seniori kuninkaalisista rooleistaan ja elää elämäänsä haluamallaan tavalla. Ilmoituksen mukaan pariskunta tulisi elämään lapsensa kanssa osan vuodesta Kanadassa ja osan Iso-Britanniassa.

Pariskunnan tapa ilmoittaa asiasta sai hyvin monet kuningaskunnassa raivon partaalle. Maassa onkin käyty kiivasta keskustelua parivaljakon toiminnasta ja heitä on syytetty “rusinat pullasta” pelistä.

Kuninkaalliset Velvollisuudet Pois

Kuningattaren lauantaisen ilmoituksen mukaan pariskunta luopuu kuninkaallisista velvollisuuksistaan, Palatsin erillisen ilmoituksen mukaan pariskunna on luovuttava käyttämästä HRH (His/Her Royal Highness).

Kuningattaren ilmoituksen mukaan Harrya ja Meghania koskevat muutokset tulevat voimaan kuluvan kevään aikana.

Harryn ja Meghanin Maksettava Takaisin £2,4 Miljoonaa Veronmaksajien Rahoja

Kyseinen summa on kulunut Frogmore Cottegen remonttiin. Frogmore tulee jatkossakin säilymään pariskunnan ja heidän poikansa kotina Englannissa. Heidän on kuitenkin maksettava takaisin remonttiin käytetyt 2,4 miljoonaa puntaa, jotka ovat veronmaksajien rahoja.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply