Iranin Hallinnon Korttipakka Hajoamassa?

Viime viikkoisen ukrainalaismatkustajakoneen alas ampumisen jälkeen Iranissa kansa on sitten Islamilaisen vallankumouksen 1979 ilmeisesti alkanut vihdoinkin saada toden teolla tarpeekseen. Opiskelijat aloittivat viikonloppuna mielenosoitukset hallitusta ja maan uskonnollista johtajaa Ajatollah Khameneita vastaan.

Mielenosoittajia vastaan on käytetty kovia otteita mm. kyynelkaasua ja ilmeisesti myös kovia ammuksia on käytetty mielenosoitusten taltuttamisessa.

Iranin ainoa naispuolinen olympiamitalistasti Kimia Alizadeh, joka voitti Rion 2016 kesäkisoissa pronssia taekwondossa loikkasi länteen viikonlopun aikana ja julkaisi Instagramissa viestin Iranille.

Viimeisin näyttävä protesti Iranin hallitusta vastaan tuli, kun ainakin kaksi Iranin valtiollisen tv-kanavan uutisankkuria irtisanoutui . Toinen irtisanoutuneista ankkureista Gelare Jabbari Instagram tilillään anteeksipyynnön iranilaisille. “Minun oli vaikea uskoa, että meidän ihmisiä on tapettu. Pahoitteluni, että tiedän asiasta näin myöhään. Ja anteeksi, että kerroin teille 13 vuotta valheita.” Asiasta kertoi ensimmäisenä The Guardian.

Kaksi uutisankkuria Zahra Khatam ja Saba Rad kiittivät tukijoitaan ja ilmoittivat etteivät voi jatkaa enää työskentelyä tv:ssä.

Samaan aikaan Iranin hallitus syyttää Yhdysvaltoja psykologisesta sodankäynnistä Irania vastaan ja “suolan hieromisesta omaisiaan menettäneiden haavoihin.”

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply