Raketti-isku Bagdadin Green Zonelle

Kapinallisjoukot ovat ampumeet keskiviikko juuri ennen puolta yötä kaksi rakettia Bagdadin kansainväliselle vyöhykkeelle (IZ), joka tunnetaan yleisesti Green Zonena. Iran tukee aseellisia Shia ryhmittymiä, joten raketti-iskun sormen jäljet johtavat tälläkin kertaa Iranin suuntaan. 

Raketit osuivat Yhdysvaltain Irakin suurlähetystön reunamille mutta eivät osuneet itse lähetystön rakennuksiin. Isku ei vaatinut uhreja. 

Merkittävä ero tiistaina Iranin tekemien ohjusiskujen ja keskiviikko öisen iskun välillä on, että tiistain iskuissa käytettiin ballistisia ohjuksia, kun taas viime öisessä iskussa käytettiin raketteja. Raketit ovat koko ja voimakkuusluokaltaan hyvin paljon vaatimattomampia kuin ohjukset. Raketit kuitenkin tekevät merkittävää tuhoa osuessaan sopivaan maaliin.

7.1. Iranin tekemissä ohjusiskuissa käytettiin viimeisimmän tiedon mukaan 16 ohjusta. Iskuista ei koitunut henkilöstövahinkoja Yhdysvaltain sotilaslähteiden mukaan myös materiaalivahingot jäivät hyvin vaatimattomiksi.

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kuvasi ohjusiskuja “suhteellisiksi itsepuolustus toimeksi.”

Varautuminen Säästi Uhreilta

Kenraali Mark A. Milley ja puolustusministeri Mark T. Esper kertoivat tiedotusvälineille, että varautuminen, huippuluokan suojavarusteet. Toimivien puolustus toimintojen ja tekniikan ansiosta 7.1. iskuissa vältyttiin uhreilta.

Al Asadin sotilastukikohta on iso, Iran käytti 454 kg – 909 kg taistelukärjillä varustettuja raketteja (1000 – 2000 paunaa)

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply