Takkuilevat Neuvottelut

31.10.2019 lähenee vääjäämättömästi, silloin pitäisi Brexitin eli Iso-Britannian eron Euroopan Unionista tapahtua. Euroopan Unioni luonnollisesti haluaisi pitää saarivaltakunnan kynsin hampain jäsenenä. Siinä on vain pari ongelmaa. Iso-Britannian kansa on äänestänyt Brexitin puolesta jo vuonna 2016 ja kolmen vuoden taskubiljardin peluun jälkeen maalla tuntuu olevan hallitus, joka aikoo toteuttaa kansa tahdon.

Alkuviikosta on uutisoitu dramaattisesti kuinka pääministeri Boris Johnson lysähti neuvotteluissa Jean-Claude Junckerin kanssa. Johnson ei ole pitkän linjan Brexiteer, seikka jonka lukuisat Brexiteerit ovat tuoneet esille. Hän hyppäsi “Brexit junaan” aivan viime hetkillä. Johnson on myös sanonut lukuisia kertoja viimeisten viikkojen aikana haluavansa sopimuksen EU:n kanssa. Ongelma vain on, että EU ei halua Iso-Britannian eroavan EU:sta. Se haluaa pitää kynsin hampain kiinni merkittävästä nettomaksajasta. Voi olla, että Johnson elätteli EU:n olevan reilu neuvottelukumppani mutta miksi ihmeessä se sitä olisi? EU:n intressissä ei ole suoda helppoa eroa Iso-Britannialle. Johnson on nähtävästi ollut tässä kohtaa ylitsevuotavan luottavainen vastapuolen hyvään tahtoon. EU haluaa luonnollisesti voittaa yli kolme vuotta jatkuneen kädenväännön. Sillä on myös ollut valttikortteja käsissään, koska edellinen Iso-Britannian pääministeri Theresa May sai aikaiseksi neuvottelutuloksen, joka ei kelvannut oikeastaan kenellekään. Jos Johnsonissa olisi samaa jämeryyttä kuin esikuvassaan Winston Churchillissä, hänen olisi alusta saakka keskittyä 100 prosenttisesti pelkästään valmistelemaan sopimuksetonta Brexitiä, ei tuhlaamaan kallista aikaa ja energiaa teen ja bagelsien nauttimiseen Michel Barnierin, Jean-Claude Junckerin ja kumppaneiden kanssa. Oli kuitenkin selvästi nähtävissä jo ennen Boris Johnsonin virkaan astumista ja jo ennen sitä, että Iso-Britannialla ei ole mitään voitettavaa neuvotteluissa, ainoa tapa millä se voi voittaa on sopimukseton Brexit. Nähtäväksi jää ovatko kuluneet “Siperia opettaa” viikot saaneet Johnsonin tajuihinsa ja keskittymään maansa kanssa olennaiseen, tulevaisuuden valmisteluun, sillä siinä riittää kovasti haasteita. Sopimukseton Brexit tuo aluksi tukun ongelmia, kiitos Mayn hallinnon ajan haaskauksen. Ajanhaaskauksella tarkoitan sitä faktaa, että Mayan hallinnon aikana ei Brexitin jälkeiseen aikaan valmistauduttu millään tavoin. Tämä on seikka mikä tuntuu ainakin ulkopuolisesta täysin tonttumaiselta.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply