Ei Jatkoaikaa

Iso-Britannian pääministeri tapaa tänään Luxumburgissa EU:n johtavan Brexit neuvottelijan Michel Barnierin ja Euroopan Komission presidentin Jean-Claude Junckerin. Briteistä tapaamiseen osallistuvat myös ulkoministeri Dominic Raab ja Steve Barcley ja Downing Streetin Brexit vastaava David Frost.

Johnson aikoo kuulemma tehdä EU:n edustajille selväksi ettei hän tule hakemaan jatkoaikaa Brexitille tulipa sopimus EU:n kanssa tai ei. Hänen mukaansa lisäjatkoajasta olisi pelkkää haittaa kaikille. Tämä on ensimmäinen tapaaminen osapuolten sitten Johnsonin virkaan astumisen heinäkuussa. Mielenkiintoa tulee riittämään, sillä Johnsonin johtamilla konservatiiveilla ei ole parlamentissa tukea muuta kuin kutistuneen oman puolueen verran, sillä omistakin riveistä on livennyt ja erotettu 28 edustajaa, joukossa mm. Johnsonin oma veli, Jo Johnson. Johnson on monta kertaa sanonut haluavan sopimuksen EU:n kanssa mutta tiedot tähän astisista neuvotteluista ovat ristiriitaisia. Yksi jos toinen on väläytellyt ettei EU:lle olisi ainakaan tähän mennessä tarjottu mitään sopimusehdotusta. Moni epäilevä “Tuomas” mm. Brexitpuolueen johtaja Nigel Farage on sanonut toistuvasti epäilevänsä Johnsonin yrittävän tuoda parlamentin käsittelyyn uudelleen lämmitettynä edellisen pääministerin Theresa Mayn neuvotteleman erosopimuksen.

Haluaako kumpikaan osapuoli sopimusta?

Juncker puolestaan epäili, että Backstopille ei olisi uskottavaa vaihtoehtoa. Tässä kohtaa selvästi paljastuu, että aiemmin The Mäkelälle haastattelun antanut raja-asiantuntija Tony Smith ja muu riippumaton asiantuntijaryhmä on ilmeisesti tehnyt täysin turhaa työtä, koska kyseisen ryhmän työn tuloksena on syntynyt melkoinen pumaska siitä kuinka Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajatilanne hoidetaan Brexitin tapahtuessa. Vaikuttaa väkisinkin siltä, että haluaako kumpikaan osapuoli tosissaan saada aikaan mitään sopimusta. EU tosin voi laskea sen varaan, että Johnson jänistää ja ei viekään sopimuksetonta Brexitiä läpi vaan tilalle tulee joko Mayn sopimus uudelleen lämmitettynä versiona tai jotain muuta.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply