Britanniassa Tulenarka Tilanne

23.6.2016 Iso-Britanniassa käytiin kansanäänestys (referendum). Kansanäänestyksessä kysyttiin:

“Tuleeko Yhdistyneen Kuningaskunnan pysyä Euroopan Unionin jäsenenä vai lähteä Euroopan Unionista?”

Kansanäänestyksen kysymys oli aseteltu seuraavasti:

Should the United Kingdom remain a member of the European Union or leave the European Union?

with the responses to the question to be (to be marked with a single (X)):

Remain a member of the European Union
Leave the European Union

Kysymys oli siis hyvin selkeä. Kansanäänestyksen tulos oli seuraava:

Euroopan Unionista lähtemisen puolesta äänesti 17 410 742 äänioikeutettua, eli 51,89%.

Euroopan Unionin Jäsenenä pysymisen puolesta äänesti 16 141 241 ihmistä, eli 48,11% äänestäneistä.

Kansanäänestys ei ollut lain edessä sitova mutta silloinen Iso-Britannian hallitus (David Cameronin johtama hallitus) sitoutui toteuttamaan äänestäneiden enemmistön tahdon.

Äänestyksiä ja Äänestyksiä

Alkuperäinen Brexit eli Iso-Britannian eropäivä Euroopan Unionista oli maaliskuun 29.2019 ennen klo 23.00.

Kansanäänestyksen jälkeen silloinen pääministeri David Cameron erosi virasta ja hänen tilalleen tuli Theresa May heinäkuun 13. päivänä 2016.

Mayn johdolla Käytiin erosopimusneuvottelut Euroopan Unionin kanssa. Mayn neuvottelemasta erosopimus äänestettiin nurin 15.tammikuuta 2019 äänin 202 – 432.

14.marraskuuta tänä vuonna järjestettiin parlamentissa uusi äänestys ja se kaatui äänin 258 – 303.

Kolmas äänestys oli maaliskuun 12. päivänä ja siinä Mayn neuvottelema sopimus kaatui äänin 242 – 391.

Neljäs äänestys järjestettiin maaliskuun 29. päivänä ja sen tuloksena neuvoteltu sopimus kaatui äänin 286 – 344.

Mayn Ero

Theresa May ilmoitti kaksi päivää ennen neljättä parlamentin äänestystä Brexit erosopimuksesta, ettei hän aio jatkaa seuraavaan Brexit neuvotteluvaiheeseen. Eroilmoituksen Konservatiivipuolueen johtajan paikalta May teki 24.5.2019. Ero astui voimaan 7.6.2019. May istui pääministerinä 24.7.2019 saakka, jollon hän esitti eronpyyntönsä Kuningattarelle.

Boris Johnsonista pääministeri

24.7.2019 Konservatiivien uudeksi puheenjohtajaksi ja maan pääministeriksi valittiin Boris Johnson. Tyylilleen uskollisena Johnson aloitti mahtipontisin sanankääntein jylhän tempoilevalla äänellään vievänsä Iso-Britannian ulos Euroopan Unionista 31.10.2019 sopimuksen kanssa tai ilman sopimusta. Hän teki ensimmäisten viikkojen aikana lukuisia lupauksia mm. poliisien määrän nostamisesta, lisärahoituksesta NHS:lle, vankiloille ja kouluille.

Hallitus joutuu vähemmistöön

Kuluneen viikon aikana konservatiivien rivit alkoivat rakoilla siitää huolimatta, että virkaan nimitettäessä kunkin ministerin piti vannoa noudattavansa hallituksen Brexit linjaa. 21 edustajaa lipesi tiistaina 3.9. Myöhemmin ilmoitti myös Boris Johnsonin veli Jo Johnson erostaan. Viimeisin konservatiivien riveistä livennyt on Amber Rudd, joka ilmoitti erostaan tänään sunnuntaina 8.9. Rudd oli työ- ja eläkeministeri Johnsonin halliutuksessa. Syyksi hän mainitsee erokirjeessään ettei hän usko Johnsonin hallituksen tavoitteen olevan saada sopimusta Euroopan Unionin kanssa vaan saada aikaan sopimukseton Brexit.

Kansan äänenpainot koventumassa

Kun on tiiviisti seurannut tapahtumia Iso-Britanniassa, ei ole voinut panna merkille kansalaisten turhautuminen ja ärtymyksen kasvaminen parlamenttia ja siellä istuvia kaikkia puolueita kohtaan. Enenevässä määrin on voinut havaita hyvin jyrkkiä kannanottoja riippumatta siitä oliko henkilä äänestynyt Euroopan Unionista eroamisen tai siinä säilymisen puolesta. Moni kokee ettei parlamentti välitä kansasta yhtään ja on pettänyt heidät. Moni onkin alkanut kysymään ääneen: “Miksi enää äänestää, kun parlamentti ei noudata enää kansan tahtoa?” Kovinta kieltä käyttävät ovat alkaneet puhumaan jo parlamentin tekevän vallankaappausta.

Mitä tulevina päivinä, viikkoina ja kuukausina tapahtuukaan, on tilanne kärjistymässä Iso-Britanniassa koko ajan tulen arempaan suuntaan. Ei tosin voi pitää kovinkaan ihmeellisenä, että äänenpainot ovat huomattavasti koventuneet ja kansan mitta alkaa täyttyä, sillä epävarma kellunta ilman selvää tulevaisuuden suuntaa on jatkunut jo yli kolme vuotta, eikä sille näy pikaista helpotusta, päinvastoin. Kevään Euroopan parlamenttivaalien voittajiin kuuluneen Brexit Puolueen johtaja ja MEP Nigel Farage sanoi tämän sunnuntaisessa ohjelmassaan olevansa huolissaan, että kansalaisten mittaa alkaa täyttymään siinä määrin, että se itse alkaa toimimaan radikaalisti. Tilanteessa on ainekset eripuraisuuden eskaloitumiseen täysimittaisiksi levottomuuksiksi ja pahemmaksikin.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply