Puurot ja Vellit Sekaisin

Pitkään aikaan eivät ole puurot ja vellit olleet niin sekaisin kuin ihmisten reagointi puolin ja toisin liittyen Brexitiin. Kun seuraa kaikkea tätä touhua ulkopäin, muistuttaa se erehdyttävästi uhma- tai teini-ikäisen lapsen tunnekuohuntaa, joka tunnetusti on kuin vuoristorata.

Joukkohysteria

Markkinoinnin maailmasta tuttu ja laajalle levinnyt tekniikkaa käyttää pelkoa tehokkaasti omien tarkoitusperien hyväksi on hyvin vahvassa käytössä tällä hetkellä mitä tulee Brexitiin. Siinä ohessa käytettään hyvinkin rankkaa kieltä vastapuolen ihmisistä. Tunteet ovat saaneet ylivallan ja tervettä kylmäveristä järkeä saa hakea joukkohysterian keskeltä. Pelon ja vastapuolen vyön alle menevään solvaamiseen sortuvat vähän kaikki Brexitin osapuolet joitakin poikkeuksia lukuunottamatta.

Nälänhätä, Kurjuus vai Autuus?

Moni on uumoillut ja maalannut uhkakuvia tulevasta nälänhädästä, öljy- ja kaasupulasta Iso-Britanniassa jos ja kun Brexit toteutuu. Moni onkin lähtenyt tähän joukkohysteriaan ja pelon levittämiseen mukaan. Hiemankaan ajattelevalle ja asioita tarkastalevalle ihmiselle moinen vuodatus saa huvittuneen hymyn huulille. On hyvä muistaa, että mm. energiaa Iso-_Britannia voi ostaa vaikkapa Norjasta, joka ei kuulu EU:n. Yhdysvallat on merkittävä saarivaltakunnan kauppakumppani. Öljyä ja vähän muutakin tulee myös Lähi-idän puolelta jne. Mutta tuleeko autuus? Koska mitään käytännön toimenpiteitä ei juurikaan ole Brexitin jälkeistä aikaa varten tehty muuten kuin aivan viime aikoina, tulee alku olemaan eittämättä haastava ja joissakin kohtaa aivan varmasti tulee myös vaikeita hetkiä. Pidemmässä juoksussa, sen näyttää aika. Seurataan mitä tapahtuu.

Parlamentin Työskentelyn Seisauttaminen

Kuka ehtii huutaa kova äänisemmin sotahuutonsa ilmoille, olkoonki se vaikka kuinka pöljä, saa isoimman palstatilan ja kuohunta se kuin kasvaa. Jonkun olisi hyvä tehdä välikomentti ja tarjota kaikille kiva iso kulhollinen jäitä. Kungittaren puhe uuden aina uuden hallinnon alkutaipaleella on Iso-Britanniassa vanha perinne. Nyt tuosta ikivanhasta perinteestä on Brexitiä vastustava osapuoli tehnyt erikoisen “lyömäaseen” Johnsonin hallintoa vastaan. Tuohon perinteeseen kuuluu, että parlamentin toiminta on stopattuna joka tapauksessa. Nyt Johnson halusi selvästi taata työrauhan Brexit prosessin valmistelemiseksi. Luonnollista on, että vastapuoli koittaa ottaa kaiken ilon irti ja leimata parlamentin työskentelyn seisautus demokratiaa halveksuvaksi teoksi. Itselleni tulee mieleen yksi kysymys? Entä kansan tahto, jota se pääsi käyttämään Brexit asiassa kesäkuussa 2016? Joku voisi sanoa, että demokratia ei ole toteutunut kansan enemmistön toivomalla tavalla, koska eletään jo elokuun loppua 2019 ja Brexit ei ole vielä toteutunut. Ulkopuolisena on helppo nähdä miten kaikki kuohunta ja loputtomalta tuntuva solvausooppera on syntynyt.

Moni Epäilee Toimittaako Johnson Brexitin

Mitä lähemmäs 31.10.2019 päivämäärää ollaan menty, sitä enemmän on alkanut saarivaltakunnasta kuulua vahvan epäileviä kommentteja lähinnä Brexiteerien leiristä, että näinköhän Johnson tulee toimittamaan Brexitin. Aluksi Johnson painokkaasti lausui, “We are going to deliver Brexit do or die!” Brexiteerien kommenteista on jo kauan ennen Johnsonin valtaan tuloa voinut kuulla, että he toivovat sopimuksetonta Brexitiä. Monen kauhistukseksi Johnson on alkanut enemmän ja enemmän viljellä, “I want a deal” lausahdusta. Moni eipäilee Johnsonin jopa pyörtävän koko Brexitin läpi viemisen viime metreillä ja julistavan yleisvaalit. Meno on suoraan sanottuna kuin tunne- ja vaiherikkaassa elokuvassa. Popcornit esiin ja Cola huulille!

Toimita tai Kuole!

Kaiken taustalla Brexitpuolue luonnollisesti käy vilkasta kampanjointia valmistautuen ennemmin tai myöhemmin tänä vuonna oleviin yleisvaaleihin. Sillä onkin isot “muskelit” sillä taustajoikoissa pyörii joukko äveriäitä liikemiehiä kuten Brexitin Pahoiksi Pojiksi itseään tituleeraavat herrat Arron Banks ja Andy Wigmore. Banks omistaa lukuisia yrityksiä, on mukana mm. vakuutusliiketoiminnassa. Wigmore puolestaan on liikemies, entinen diplomaatti ja ampumaurheilija. Brexitpuolueen perustaja, puheenjohtaja ja MEP Nigel Farage on julkisesti haastanut Boris Johnsonia, “Toimita Brexit tai Kuole!”

Riippumatta siitä mitä henkilö on äänestänyt 2016 olleessa kansanäänestyksessä, hyvin monen toive on, että asia saatettaisiin finaaliin tavalla tai toisella, koska se rassaa monia henkisesti ja esimerkiksi yritysten on haasteellista suunnitella tulevaansa, kun on vuosi jatkunut epävarmuus. Mielenkiinnolla seuraamme miten asiassa käy. Se on ihan varmaa, että tulemme näkemään vielä erittäin värikkään syksyn ennen 31.10. ja todennäköisesti senkin jälkeen riittää ihmeteltävää kosolti.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply