Eroneuvottelut – Missä mennään?

Viime viikonlopun ja alkuviikon aikana Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on keskustellut Brexitistä sekä G7 maihen johtajien että Euromaiden johtajien kanssa. Kuten on jo hyvin tutuksi tullut hänen pääministerikautensa alettua, on hän kaikissa keskusteluissa korostanut Downing Streetin lausunnon mukaan sitä, että Britannia lähtee EU:sta 31.10.2019 syntyipä EU:n kanssa sopimusta tai ei. Johnson on koittanut vakuuttaa EU-johtajille ja viimeksi tiistaina Europpan Komission presidentille Jean Claude Junckerille puhelimitse yllä mainittua viestiä ja Iso-Britannian sitoutumista Belfast/Good Friday sopimukseen. Johnson on tuonut keskusteluissa esille, että ellei irtautumissopimusta avata uudestaan ja Backstoppia poisteta, sopimuksen synnylle ei ole mahdollisuuksia.

Pyyntö Kuningattarella Keskeyttää Parlamentti

Johnson lausunnossaan paljastaa ettei hänen hallintonsa odottele 31.10. saakka tekemättä mitään vaan valmistautuu aktiivisesti EU:sta eroamiseen. Pääministeri Johnson on pyytänyt Kuningatarta keskyttämään parlamentin toiminta. Parlamentti on parasta aikaa kesälomalla ja palaa työhönsä Syyskuussa. Parlamentin toiminta tekee käytännössä parlamentin mahdottomaksi torpedoida Brexit prosessi. Kuningatar pitää puheen 14.10. On selvää, että parlamentin työskentelyn keskeytyksellä Johnson haluaa varmistaa Brexitin vieminen läpi. Mikäli parlamentti toimisi normaalisti, tarjoaisi se oppositiolle etunenässä Työväenpuolueelle kaataa hallitus. Nyt siihen ei tule olemaan mahdollisuutta. Parlamentin toiminnan keskeytys on tuomittu jyrkin sanakääntein. Työväenpuolueen Jeremy Corbyn arvostelee Johnsonia holtittomaksi. Corbynin lausunnot asettautuvat mielenkiintoiseen valoon, koska hän on ollut vuosikausia Euroopan Unionista eroamisen kannalla aina yleivaaleihin 2017 saakka, siis reilusti Brexit kansanäänestyksen jälkeen, joka oli kesäkuussa 2016. Ei hme, että saarivaltakunnassa on alettu kyselemään mistä moinen tuuliviirimäinen suunnan muutos? Corbynin arvostelijat ovatkin sanoneet tämän olevan vain puhdasta politikointia ja vallan tavoittelua.

Kuohunta siis saarivaltakunnassa jatkuu. Tulemme varmasti näkemään mielenkiintoisia tapahtumia ja kovaa debaattia ennen Brexit päivämäärää.

Kuva: Mikhail Primakov – Dreamstime.com

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply