G7 Tapaaminen, mikä oli tulos?

24 – 26.8 pidettiin Ranskan Biarritzissa. G7 seitsemän maiden ryhmään kuuluvat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Yhdistynyt Kuningaskunta ja Yhdysvallat.

Asialista

Iranin ja Ukrainan tilanne. Venäjä. Syyrian ja tilanne ja Lähi-itä. Libya. Korean niemimaa ja Hong Kong.

Iranin kohdalla G7 johtajat jakavat mielipiteen, ettei Iranille tule antaa koskaan mahdollisuutta rakentaa ydinaseita. Vakautta ja rauhaa tulee edistää Lähi-idän alueella.

Ukrainen osalta Ranska ja Saksa saivat organisoidakseen tapaamisen Normandiaan, jossa olisi tarkoitus saada jotakin konkreettista aikaan.

Hong Kongin osalta maat uudelleen vahvistivat vuoden 1984 Kiinalais-Brittiläis yhteisjulistuksen olemassoloa ja tärkeyttä ja peräänkuuluttivat väkivaltaisuuksien välttämistä.

Libyan osalta G7 johtajat uskovat siihen, että ainoastaan poliittinen ratkaisu voi taata Libyan vakauden. G7 maat vaativat hyvin valmistellun kansainvälisen konferenssin järjestämistä tuodakseen yhteen kaikki osapuolet ja alueen relevantit toimijat.

Kaupan osalta G7 maat toivat WTO:n uudistumista koskien erityisesti immateriaalioikeuksien (IPR) suojelua, ratkaista erimielisyydet nykyistä nopeammin ja eliminoida epäreilut kauppatavat.

Afrikan osalta johtajat etsivät ratkaisuja tehdä yhteistyötä Afrikan maiden kanssa kestävän kehityksen tukemiseksi.

EU julkisti 85 miljoonan euron rahallisen tuen myöntämisen ADP:n (African Development Bank) naisille suunnattuun AFAWA ohjelmaan. Rahalla on tarkoitus auttaa 100 000 naisten pyörittämää yritystä.

G7 johtajat painottivat naisten oikeuksia työmarkkinoilla ja tyttöjen ja naisten opiskelun tärkeyttä. EU julkisti 550 miljoonan euron täydennystä maailman rahastoon AIDS:n, Tuberkuloosin ja Malarian vastaiseen taisteluun. Näin kokonaisvarat tätä tarkoitusta varten ovat yli miljardi euroa. EU antaa vielä miljoonan euron alkurahoituksen Dr. Denis Mukwegen rahastoon.

Ilmaston ja meren osalta EU ja G7 kumppanit vahvistivat täyttä ja tehokasta Pariisin Sopimuksen täytäntöönpanoa. Maat keskustelivat myös muovijätteestä ja biodiversititeetistä.

G7 johtajat keskustelivat myös digitaalisesta muutoksesta ja siitä kuinka sen tulisi olla avointa, ilmaista ja turvallista. Keskustelu painotti demokratian ja instituutioiden suojeluun sekä vaaliprosessien suojeluun ulkomaisia uhkia vastaan.

Johtajat kävivät myös keskustelua taistelusta verkossa olevaa kansainvälistä terrorismi materiaalia vastaan. Keskustelua käytiin myös kansainvälisestä yhteistyöstä tekoälyä (AI) koskien.

Ohessa Biarritzin kokouksen lehdistötiedotteet:

G7 Johtajien Julkilausuma 26.8.2019

Euroopan Neuvoston presidentin Donald Tuskin kommentit ennen G7 Kokousta

Tusk toi omassa puheessaan esille myös meneillään olevat keskustelut Brexitistä. Tusk ilmoitti ettei aio keskustella kovasta Brexitistä Johnsonin kanssa ja toivoi ettei tämä painuisi historian kirjoihin Herra Ei Diilinä (Mr. No Deal). Tusk ilmoitti EU:n olevan valmis kuuntelemaan realistisia ideoita jotka ovat toteutettavissa jotka kaikki jäsenvaltiot mukaanlukien Irlanti hyväksyvät.

Lähteet: Euroopan Unionin Neuvosto
Kuva: Euroopan Unionin Lehdistöosasto

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply