Macron: Puolustan Yhteiskauppa-aluetta

“Ranskalla ja Iso-Britannialla on läheiset suhteet ja pitkä historia kumppaneina. Presidentti Macron painotti puheessaan, että hän on aina kunnioittanut suvereenien valtioiden oikeutta määrät omista asioistaan. Kadun sitä, että Iso-Britannian on päättänyt lähteä pois Euroopan Unionista. Kunnioitan kuitenkin demokratiaa ja kansalaisten päätöstä, joten meidän on toteutettava kansalaisten toive. Minun asemani on suojella yhteismarkkina-aluetta ja rakentaa siitä vahvempi ja itsenäisempi EU. Tämä on syy, että työskentelen aina, jotta emme heikentäisi projektiamme neuvotteluissa.” Lyhyesti sanottuna vaikuttaa edelleen vahvasti siltä, että EU ei ole halukas sopimaan mistään isoista muutoksista.

Boris Johnson vaikutti hieman hermostuneelta Macronin puheen aikana mutta aloitti tapansa mukanaan jylhän innokkaalla äänellä ja vakuutti Iso-Britannian haluvan tehdä sopimuksen EU:n kanssa. Johnson painotti, että äänestäjien tahtoa tulee kunnioittaa, joten Iso-Britannia eroaa EU:n sta sopumuksen kera tai ilman sopimusta. Johnson painotti kuinka kaikesta huolimatta Iso-Britannia ja Ranska työskentelee rinta rinnan mm.terrorismia vastaan Afrikassa ja Syyriassa. Johnson toi esiin mm. aikanaan rakennetun Kanaalin alittavan rautatietunnelin.”Mitä tahansa Brexitin kanssa tapahtuu, Iso-Britannian ja Ranskan tulisi syventää ja tehostaa taloudellista riippumattomuutta.” Johnson painotti lopuksi jälleen kerran, että “tehdään Brexit järkevästi ja pragmaattisesti molempien osapuolten kannalta. Ei odoteta 31.10. vain tehdään se nyt!”

Macronin ja Johnsonin yhteinen lehdistö tilaisuus 9.11. minuuttia. Paljon kauniita sanoja mahtipontisesti sanottuna. Ei oikeastaan mitään erikoista uutta kuitenkaan.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply