Brexiteerit Eivät Luota Johnsoniin

Iso-Britannian pääministeri Boris Johnson on lähestynyt EU:ta kirjeen muodossa(Euroopan Neuvoston presidentille) Donald Tuskille. Keskiviikkona Johnson matkusti Berliiniin tapaaman Saksan liittokansleri Angela Merkeliä. Keskusteluja on käyty tällä viikolla myös Ranskan presidentin Emmanual Macronin kanssa. Macron on painottanut ettei keskustelun kokonaan uutta erosopimusta ole mahdollista saada aikaan 30 päivässä mutta ehkä pieniä muutoksia. Backstop ehkä? Merkel puolestaan ilmaisi ympäri pyöreästi, että “ratkaisu Backstopiin löytyy varmasti kahden seuraavan vuoden aikana tai voi tulla seuraavan 30 päivän aikana.” Kokonaan uutta erosopimusta ei siis ole mahdollista neuvotella, ainakaan mutta pieniä muutoksia voidaan kenties tehdä. Moni Brexiteer, etulinjassa Brexitpuolueen puheenjohtaja, MEP Nigel Farage epäilee vahvasti, että Johnson olisi syöttämässä briteille 99 prosenttisesti Theresa Mayn (edellinen Iso-Britannian pääministeri) neuvottelemaan sopimusta, ainoastaan backstop olisi muutettu. Tätä Farage pitää floppina ja katastrofaalisena – “Se sitoisi Britannian vuosikausiksi maan kannalta epäedulliseen asemaan”, sanoi Farage torstaina 22.8. lähetytyssä hänen omassa politiikan showssaan.

Kuva: Euroopan Komission Mediaosasto

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply