Iso-Britannia Euroopan Unionissa – Ympyrä Sulkeutuu Osa III

Kansanäänestys 1975

Kesäkuun 23. päivänä 2016 järjestetty kansanäänestys Brexitistä ei suinkaan ole ainoa laatuaan. Iso-Britanniassa nimittäin järjestettiin ensimmäinen kansanäänestys jo vuonna 1975. Tuolloin vallassa ollut työväenpuolue johtaja ja pääministeri Harold Wilson lupasi neuvotella jäsenyysehdotus uusiksi ja järjestää sitten kansanäänestys tuleeko maan pysy EC:n jäsenenä vai ei. Äänestys repi työväenpuoluetta ja seitsemän ministeriä 23: sta oli jäsenyyttä vastaan. Kesäkuun 5. 1975 äänestäjiltä kysyttiin, “Tulisiko Iso-Britannian mielestäsi pysyä EC:ssä?” Äänestyksessä 67,2 prosenttia kannatti maan pysymistä EC:ssä. Huomionarvoista on, että äänestyprosentti jäi alle 65 prosenttiin.

Maastricht sopimus

1979 Iso-Britannia hylkäsi silloin uunituoreen EMS (Europan Monetary  System). EMS oli eurovaluutan edeltäjä.

1983 yleisvaaleissa oppositiossa ollut Työväenpuolue kampanjoi vetävänsä Iso-Britannian ulos EC:stä. Työväenpuolue olisi toteuttanut lupauksensa ilman kansanäänestystä. Margaret Thatcherin johtamat Konservatiivit kuitenkin voittivat kyseiset yleisvaalit mursaluvuin ja saarivaltakunta jäi osaksi EC:tä.

1985 Iso-Britannia ratifioi SEA:n (Single European Act).

Lokakuussa 1990 Iso-Britannia liittyi ERM:n (Euroopan valuuttakurssimekanismi) ja punta sidottiin Saksan Markkaan huolimatta Margaret Thatcherin vahvasta skeptisyydestä huolimatta.

UKIP Syntyy

UKIP (UK Indepence Party) perustettiin 1993.  2004 europarlamenttivaaleihin mennessä tuo Euroskeptinenpuolue oli kasvattanut suosiotaan huomattavasti. Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa UKIP sai kolmanneksi eniten paikkoja Iso-Britanniassa. Vuoden 2009 europarlamenttivaaleissa puolue oli jo toisella sijalla ja pääsi kärkipuolueen paikalle 2014 vaaleissa 27,5% kannatuksella. UKIP sai myös huomattavaa menestystä vuoden 2015 yleisvaaleissa, joissa se sai 12,6% äänistä.

David Cameron ja Brexit äänestys

Kun Cameronin konservatiivit saavuttivat voiton yleisvaaleissa 2015, lupasi hän kasvavan paineen alla kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Äänestys Brexitistä pidettiin 23.6.2016. Kyseisessä kansanäänestyksessä Vote Leave (EU-eroa ajava kampanja) saavutti 51,98% äänistä 17,410,742 äänellä. Remain puoli sai 48,11% äänistä 16,141,241 äänellä. 24.6.2016 David Cameron ilmoitti erostaan pääministerin tehtävistä ja hänen tilalle tuli Theresa May. Iso-Britannia aloitti Mayn johdolla neuvottelut Brexitistä. Lupauksistaan huolimatta, May ei kuitenkaan kolmen vuoden pääministerikautensa aikana lunastanut antamaansa lupausta, joka suututti ajan mittaan kasvavan joukon kansalaisia. Poliittiset vastustajat kuten entinen UKIP johtaja ja nykyisen Brexitpuolueen johtaja Nigel Farage on tuonut esille Theresa Mayn luvanneen 180 kertaa julkisesti puhuessaan toimittaa Brexitin.

Boris Johnson

Konservatiivien Boris Johnsonista tuli Iso-Britannian pääministeri 24.7.2019. Hän toimi ulkoministerinä 2016 – 201. Johnson on ollut parlamentin jäsen Henleystä vuosina 2001 – 2008, Lontoon pormestari 2008 – 2016 ja jälleen parlamentin jäsen Uxbridge ja Etelä-Ruislip:n äänestypiiristä Lontoosta.

Johnson on tätä kirjoittaessa ollut pääministerinä 15 päivää. Hän on aloittanut viran hoitamisen hyvin energisellä tyylillä, joka on hänelle hyvin tyypillistä. Näin ulkopuolisena tarkkailijana on voinut havaita hyvin selvää ilmapiirin muutosta. Hän on saanut mielialan nousemaan ainakin niissä ihmisissä, jotka ovat halunneet Brexitin toteutuvan. Tätä juttua tehdessä on mielestäni aivan päivänselvää, että Brexit tulee tapahtumaan ja mitä suurimmalla todennäköisyydellä Brexit tulee olemaan nimenomaan kova Brexit, eli Iso-Britannian irtautuu EU:sta ilman sopimusta. Näin ollen kaikki alkaa puhtaalta pöydältä ja neuvottelut kunkin potentiaalisen kauppakumppanin kanssa tulevat tapahtumaan WTO pohjalta.

Lähteet: Euroopan Komissio, The UK in a Changing Europe, Government of United Kindgom, A Life At The Centre – Roy Jenkins

Kuva: EC Audiovisuaalinen arkisto

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply