Boris Johnsonin Brexitlinja Ei Kelpaa EU:lle

Kuten odotettavissa oli jo ennakkoon EU:n korkea-arvoisten äänenpainoista ennen Boris Johnsonin valintaa Iso-Britannian uudeksi pääministeriksi Theresa Mayn tilalle, on Iso-Britannialla vastassaan hyvin vastahakoinen neuvottelukumppani. Nyt tämä on todettu sitten ääneen hyvin jyrkästi EU:n johtavan Brexitneuvottelijan Michel Barnierin suulla. Suurin kiistakapula on Irlannin rajaa koskeva kohtalo.

Johnson on keskustellut asiasta sekä Barnierin että EU Komission presidentin Jean-Claude Junckerin kanssa ja saanut tyrmäävän lausunnon. EU:n puolella pidetään hyvänä aiemmin Theresa May:n johtaman Britannian hallinnon kanssa neuvoteltua sopimusta. Tämä neuvottelutulos on kuitenkin tyrmätty Britanniassa selvästi ja johti myös Mayn eroon sekä väen vaihtumiseen ministeripaikoilla.

31.10.2019

Johnson ja hänen kabinetti pitää tiukasti kiinni siitä, että Brexit toteutetaan 31.10.2019 mennessä sopimuksen kanssa tai ilman. Ennen ministeripaikan saamista, nykyisen kabinetin jäsenten on pitänyt sitoutua tähän. Johnsonin mukaan Mayn:n EU:n kanssa neuvottelema sopimus on epädemokraattinen ja halveksii valtion suvereeniutta. Kova vääntö on siis luvassa ennen kuin ero koittaa.

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply