Boris Johnson

Boris Johnsonista Iso-Britannian Uusi Pääministeri

Konservatiivipuolue valitsi odotetusti Boris Johnsonin uudeksi puheenjohtajakseen tiistaina 23.7. Samalla Johnsonista tuli Iso-Britannian uusi pääministeri. 

Boris Johnsonilla on edessään haastava työ molemmissa, konservatiivipuolueen johtamisessa että ennen kaikkea maan johtamisessa. Tämän hetkinen deadline Iso-Britannian erolle Euroopan Unionista on 31.10.2019. Koska Johnsonin päämininisteriksi valinnan ja 31.10. välille sattuu myös parlamentin kesäloma, on aikataulu hyvin tiukka. Käytännössä Johnsonilla on 100 päivää aikaa saattaa Brexit maaliin. Moni on skeptinen onnistuuko Johson urakassa. Johnson tarvitsee Brexitin läpiviemiseen parlamentin tuen. Mm. Nigel Farage, Brexitpuolueen puheenjohtaja ja MEP suhtautuu epäillen onnistuuko Johnson viemään Britannian ulos EU:sta halutussa aikataulussa. 

Moni on väsynyt odotteluun

Moni kansalainen, myös Britannian EU:ssa säilymisen puolesta 2016 järjestetyssä kansanäänestyksessä äänestänyt on läpeensä kyllästynyt siihen, että asia ei ole edennyt. On vahvasti aistittavissa, että Theresa Mayn täydellinen epäonnistuminen tehtävässään vihastutti ison osan kansasta ja mm. Brexitpuolue on saanut runsaasti lisää kannatusta monien muiden käännellessä takkejaan kilvan kanssa. Poliittinen pakka voi mennä hyvinkin vahvasti uusiksi loppukesän ja syksyn mittaan Britanniassa. Moni toivoo yleisvaaleja ja mm. Työväenpuolueen puheenjohtaja Jeremy Corburn vaati heti tuoreeltaan Johnsonin valinnan jälkeen, että yleisvaalit on järjestettävä. 

Kuva: Photo 16431013 © Chrisharvey – Dreamstime.com

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply