Euroopan Parlamentti äänesti niukasti saksalaisen Ursula von der Leyen  Euroopan Komission uudeksi presidentiksi. Ehdokkaita tosin oli vain yksi. Kuka hän oikein on? Kovin monelle Ursula von der Leyen nimi ei sano yhtään mitään.

Kuka on Ursula von der Leyen?

Ursula von der Leyn on 60-vuotias kristillisdemokraatti. Hän oli Saksan Angela Merkelin johtaman hallituksen puolustuministeri joulukuusta 2013  17.7.2019 saakka. Ursula von der Leyen on syntynyt itse asiassa Brusselissä. Hänen isänsä Ernst Albrecht oli EU virkamies 1960-luvulla.

Ursula von der Leyen ajaa vahvasti liberaalia politiikkaa, Euroopan Union omaa armeijaa, sosiaaliturvaa ja ympäristöpolitiikkaa. Hän on avoimen federalistisesti ajatteleva poliitikko. Hän on lukuisia kertoja maininnut unelmakseen “United States of Europe”. Suom. Europan Yhdysvallat. Monet kriittisesti Euroopan Unioniin suhtautuvat ovatkin huolissaan, että EU tulee menemään von der Leyen valtakaudella vahvasti liittovaltiomuotoiseksi, jossa jäsenmailla itsellään ei olisi enää kauheasti valtaa päättää omista asioistaan, vaan etenkin isot päätökset tehtäisiin EU:n ytimessä.

Ursula von der Leyen on ollut ministerin pesteissä mukana kaikissa Angela Merkelin hallituksissa vuodesta 2005 saakka. Ennen puolustusministerin salkkua, hän oli työ- ja sosiaaliministeri ja ennen sitä perheministeri.

Kuva:

© VanderWolfImages | Dreamstime.com

Jyrki Mäkelä

Jyrki Mäkelä.

Leave a Reply